Een project van Vakmanstad Freehouse en Kosmopolis Rotterdam door Cindy van den Bremen. Zij ontwikkelt samen met vrouwen uit de Afrikaanderwijk in Rotterdam een serie kledingstukken en accesoires van 'lokaal' materiaal.
Ontwerp A5 flyer i.s.m. Tim Heijmans
Continue readingRotterdam Vakmanstad, publiek onderzoek 2006-2008
Publicatie in opdracht van AIR foundation en Vakmanstad
Met foto's van Carel van Hees
180 pagina's
'Fields of [Inter]Action' at the Architectural Biennale in Venice.
A project of Jeanne van Heeswijk en Dennis Kaspori.
Design i.c.w. Sjoerd Dekker en Amy Wu
Photo's Dennis Kaspori
Shanghai Dreaming
Holding an Urban Gold Card
Is a project by Jeanne van Heeswijk in collaboration with Marcel van der Meijs, Roger Teeuwen, Wenying Liao and Yun Bao.
Design T-shirts i.c.w. Karlijn Budel en Tim Heijmans
Continue readingPublicatie door kunstenaars Klaas van Gorkum (NL) en Iratxe Jaio (SP).
Ontwerp i.s.m. Laurens van der Pool.
Identiteit voor het project Lucky Mi Fortune Cooking, een project van Debra Solomon voor Vakmanstad Freehouse en Kosmopolis. Zie culiblog en vakmanstad.
Ontwerp snackcar (door 2012 architecten) i.s.m. Karlijn Budel
Zaterdagavond 3 mei 2008 vindt in het NAi The Urban Game Show plaats. Een avond vol games, films en performances met als onderwerp de stad Rotterdam en haar gebruikers. Meer projectinformatie op Vakmanstad.
Continue readingA5 flyer voor Lucky Mi Fortune Cooking. Lucky Mi Fortune Cooking is een project van Debra Solomon/culiblog.org in het kader van Freehouse/Vakmanstad voor Imagine IC en Kosmopolis Rotterdam.
Ontwerp i.s.m. Anna Kasnyik
De website 'Stichting Pierre Bayle monument' is online.
Ontwerp i.s.m. Laurens van der Pool, uitvoering i.s.m. puntpixel
I.s.m. Stephanie de Man en Cesare Davolio (illustraties)
Check the first episode of the soap.
Continue readingMetAriadne is online, een project van Jeanne van Heeswijk en Dennis Kaspori.
Het project richt zich op het sociale netwerk van ouderen binnen en buiten zorginstelling Odendael in de gemeente Sint-Oedenrode.
Ontwerp i.s.m. Cesare Davolio (illustraties), Laurens van der Pool en Stephanie de Man
Typedesign in coorporation with Anna Kasnyik
Postcard voorzijde
Contribution for the 'NRC Cultuurbijlage'.
Design in collaboration with Stephanie de Man en Anna Kasnyik.
Contribution for the 'NRC Cultuurbijlage'.
Design in collaboration with Stephanie de Man en Anna Kasnyik.
A project by artists Klaas van Gorkum and Iratxe Jaio
Design in collaboration with Anna Kasnyik
Design in collaboration with Laurens van der Pool.
Continue readingIn coorporation with Anna Kasnyik and Lauran Schijvens
Continue readingContribution for the 'NRC Cultuurbijlage'.
Design in collaboration with Stephanie de Man en Anna Kasnyik.
Half a page in the newspaper NRC, for the project Vakmanstad Freewheelers.
Design in collaboration with Stephanie de Man en Anna Kasnyik.
A selection of my work is published in Super Holland Design by Actar.
The anxiously awaited follow-up to Holland Design, Super Holland Design explores new functionality in contemporary Dutch design. Featured designers transform concepts into strong messages, using new techniques and technologies. Dutch designers are inspiring exciting interactions between design and its users, compelling us to re-think the meaning of design itself. They question every aspect of design, creating new concepts, processes, and formats, bravely pushing the limits of user participation and the designer's role.
Featuring: Herman van Bostelen, Catalogtree, Office of CC, De Designpolitie, Experimental Jetset, Hans Gremmen, Arjan Groot, Atelier van GOG, Hantse van Halem, Studio Kluif, Julia Müller, Dennis Koot, Koehorst in't Veld, Harmen Liemburg, Luna Maurer, Lesley Moore, Lust, Machine, Meta Haven, Richard Niessen, Ping-pong Design, Sander Plug, STAR, Strange Attractors Design, Roger Teeuwen, Minke Themans, Thonik, Toko, Werkplaats Typografie, You & McCuskey, Zeloot.
check:
Actar
we-make-money-not-art
Project by Jeanne van Heeswijk in Stavanger, Norway.
In coorporation with Nele Vos, illustrations by Cesare Davolio.
In coorporation with Nele Vos and Lauran Schijvens
Continue readingOntwerp 'Openluchttentoonstelling als ongevraagd advies voor het Museumpark'; Face Your World Museumpark, een project van Jeanne van Heeswijk en Dennis Kaspori. (Lettertype ontwikkeld in samenwerking met Johannes Lang)
Openluchttentoonstelling verfraait Rotterdamse ‘blunderput’
Opening: 22 juni 2007 om 14.00 uur, door Kunsthal directeur Wim Pijbes
Van november 2006 tot en met juni 2007 hebben ruim 2.500 Rotterdamse kinderen in de Kunsthal mee gedaan aan het kunstproject Face Your World, waarmee zij middels een interactief computerprogramma de kans kregen het naastgelegen Museumpark te veranderen in een aangenaam stadspark. Het park, dat al jaren problemen heeft, ligt momenteel braak vanwege een bouwstop van een ondergrondse parkeergarage. Dat kinderen hun visie op de toekomstige rol van het Museumpark geven, creëert mogelijk nieuwe input voor de planvorming in en rondom het park. Hun kleurrijke ontwerpen voor deze locatie sieren vanaf 22 juni de hekken van de bouwput.
Face Your World Museumpark
Het kunstproject Face Your World brengt stedelijke ontwikkeling, innovatieve computertechnologie en creatief denken samen in een dynamisch ontwerpprogramma, genaamd de Interactor. Dit multimediaproject is ontwikkeld door kunstenaar Jeanne van Heeswijk, architect Dennis Kaspori en filosoof Maaike Engelen. Op de computer kunnen kinderen met behulp van deze Interactor de ruimtelijke eigenschappen van hun directe omgeving manipuleren, combineren en hergebruiken om tot nieuwe ideeën en ontwerpen te komen. Face Your World is voor deze gelegenheid aangepast op de situatie in en om het Museumpark. Bezoekers van deze tentoonstelling zijn welkom om het project verder te bekijken en te reageren op www.faceyourworld.nl.
De tentoonstelling in het Museumpark duurt t/m 2 september 2007. Hiernaast is ook Face Your World Stedelijklab Slotervaart nog t/m 21 oktober te zien in de tentoonstelling ‘A Better World’ in het Nederlands Architectuur Instituut aan de andere kant van het park.
Tentoonstellingsontwerp voor 'Fields of [Inter]Action' een onderdeel van de tentoonstelling 'A Better World, Another Power' in het NAi Rotterdam (onderdeel van de Architectuur Biennale Rotterdam). 'Fields of [Inter]Action' is een tentoonstelling van vijf projecten van Jeanne van Heeswijk en Dennis Kaspori. De tentoonstelling zijn aanmoedigingen een kritische houding aan te nemen ten opzichte van onze gebouwde omgeving. Het tentoonstellingsconcept gaat uit van een levensgroot popup boek waardoor er een stedelijke omgeving wordt gerepresenteerd waarbinnen de bezoeker de verschillende scenario's kan ervaren en veranderen.
i.s.m. Sjoerd Dekker en Amy Wu
Poster
Website The Ledge design by Maurits de Bruijn
Ledgelings, 16 page publications, half novel/half interview
Flyer
i.c.w. Johannes Lang
Poster
i.c.w. Johannes Lang
Ontwerp visuele identiteit, website i.s.m. Bas Ben Zineb en Maurits de Bruijn
Een dag uit het leven van een provinciale weg is een mental map van het gebied rondom de nieuwe N470. Wat doet de nieuwe weg met de gebiedsbeleving? Een serie roadmovies toont de reisverhalen van 120 weggebruikers.
Het Dwaallicht van Nieuw Crooswijk
Book: 304 pages
Concept: Jeanne van Heeswijk
Story: Dick van den Heuvel
Research & editors: Merel Willemsen, Annet van Otterloo
Graphic design: Roger Teeuwen i.c.w. Mark Westerburgen, Basit Khan
Lithography: Marc Gijzen
Print: Datapons
Publisher: Veenman Publishers
www.veenmanpublishers.com
ISBN 9789086900640
Flyer
i.c.w. Basit Khan
Publication, 192 pages
Continue readingMuseum Van Nagsael . 11 years
The directors of Museum Van Nagsael and the Museum Boijmans Van Beuningen Stadsredactie (City Editorial Board) cordially invite you to attend the presentation of the publication ‘Museum Van Nagsael’ on 20 January at 3.15 pm in the library of the Boijmans museum.
The world’s smallest museum recently closed its doors. Over the last eleven years, in a strict monthly rhythm, the Rotterdam museum at Botersloot 40 showcased the work of international and national artists.
The publication about Museum Van Nagsael, with colour photographs of all 132 exhibitions and essays by Tanja Karreman, Marcel Möring and Ben Zegers, is published by Veenman Publishers (veenmanpublishers.com) and will be on sale on the presentation day for the special price of euro 25,- (retail price
euro 29.95). During the afternoon, each of the writers will present the book to you with a brief introduction.
Presentatie van het boek 'Museum van Nagsael, 11 jaar' in Museum van Nagsael. Januari 2007 zal het boek zelf in Museum Boijmans Van Beuningen gepresenteerd worden. Het boek wordt uitgegeven door Veenman Publishers.
Continue readingIdentiteit i.s.m. Lauran Schijvens
Website wwbb.nl i.s.m. Lauran Schijvens, 2keerkijken (Casper Glorius en Willem van de Ven)
Face Your World is een multimedia project waarvan beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk in 2002 in opdracht van het Wexner Centre of the Arts (Columbus, USA) een eerste versie ontwikkelde. Door deel te nemen aan een kunstwerk dat stedelijke ontwikkeling, computertechnologie en creatief denken samenbrengt nemen jongeren en wijkbewoners in het project Face Your World de taak van stedelijk ontwerper op zich. De Interactor, zoals deze software heet, stelt ze in staat hun omgeving te manipuleren, combineren en hergebruiken om zo zelf een nieuwe en innovatieve visie op hun stad te ontwikkelen.
i.s.m./i.c.w. Basit Kahn, Mark Westerburgen
Continue readingi.s.m./i.c.w. Basit Kahn, Mark Westerburgen
i.s.m./i.c.w. Basit Kahn, Mark Westerburgen
PERSBERICHT
TENT. presenteert:
Neo-beginners
een tentoonstelling van Reinaart Vanhoe
31 aug. t/m 24 sept.
Voor de tentoonstelling Neo-beginners gaat de Belgische kunstenaar Reinaart Vanhoe (woont en werkt in Rotterdam) uit van de stad die onhandig zucht onder een overdaad aan opgelegde betekenissen. Negentien Rotterdamse, Nederlandse en buitenlandse kunstenaars(collectieven) gaan met nieuw en bestaand werk in op de mentale en fysieke ruimte van de stad. Uitgaande van de stedelijke conditie van Rotterdam scheppen ze perspectieven op de stad, op het pogen, falen en zijn.
De hedendaagse stad wordt steeds meer bedekt onder reclame- en marketingslogans (Rotterdam Durft, I amsterdam) en wordt decor van festivals die haar economie moeten versterken en identiteit moeten legitimeren. Elke vierkante meter moet ingevuld door een banner, een beeldmerk, een nieuw complex, een verbod of een stedenbouwkundig programma. In alle pogingen om de stad zichtbaarder te maken wordt deze juist onzichtbaar, gemaskeerd door de overvloed aan symbolen. Met Neo-beginners wil Vanhoe hieraan een radicaal tegenwicht bieden.
Nilsmagnus Sköld (Malmö) gaat in zijn werk uit van de waterkaart van Rotterdam. Het duo BAVO (Rotterdam) houdt kantoor in TENT. waar zij het essay ‘Pleidooi voor een oncreatieve stad’ zullen schrijven. Het collectief Forum Lenteng (Jakarta) verblijft een maand in Rotterdam en zal middels videoverhalen verslag doen van zijn verkenningen van de stad. Is de Rotterdamse kijk op deze stad wel een reële in vergelijking met andere plekken? In de workshops van LAb[au] (Brussel) vindt een versmelting van geluid en visuals plaats, als onderzoek naar de realiteit van ruimte en een autonome, persoonlijke interpretatie waardoor een nieuwe 4D-architectuur wordt gecreëerd. Ontwerper Roger Teeuwen zal de tentoonstelling voorzien van gestuurde communicatie.
Met: Forum Lenteng (I), Nilsmagnus Sköld (S), Rolf Engelen (NL), Gert Robijns (B), LAb[au] (B), Toine Horvers (NL), BAVO (NL), Ruangrupa (I), Taco Stolk (NL), Roger Teeuwen (NL), Roel Meelkop (NL), BMB.con (NL), Reinaart Vanhoe (B), Matthijs van Zessen (NL), Gunndís Yr Finnbogadóttir (ICE), Frans de Waard (NL), Matt Mullican (USA), Joëlle Tuerlinckx (B), Daniel Robberechts (B) en Kristof van Gestel (B).
En: Michael Snow, Olivier Maarschalk/Pieter Kock, Messieurs Delmotte, e.a.
TENT.
i.s.m./i.c.w. Basit Kahn, Mark Westerburgen
288 pages
Veenman publishers
In samenwerking met Lauran Schijvens.
Identiteit voor de herinrichting van een park tot beeldentuin in de Westwijk in Vlaardingen.
Beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk werkt sinds 1995 in opdracht van de gemeente Vlaardingen aan 'Until we met again, op weg naar Westwijk 2005'. Doel van dit kunstproject is bewoners te betrekken bij de herstructurering van de Vlaardingse Westwijk. Na diverse activiteiten waaronder 'De Strip' wordt 'Until we meet again' afgesloten met het project 'Buiten Beeld' (2006-2007) waarbij de herinrichting van het groengebied aan de Buys Ballotlaan centraal staat.
Zie ook de voor dit project ontwikkelde letter Drup.
En de site www.wwbb.nl. In samenwerking met 2keerkijken, Casper Glorius en Willem van de Ven.
poster Buiten Beeld
Een project van kunstenaar Peter Westenberg.
Tentoonstelling 'Sattelite of Love' van 27 januari tot en met 26 maart 2006 in Witte de With en TENT. 'Sattelite of Love maakt deel uit van 'Exploding Television', een programmasectie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam.
De tentoonstelling bestaat uit een wand waarbij een lijst is gemaakt van 3364 alternatieve woorden voor het woord 'allochtoon'. Deze staan in willekeurige volgorde na elkaar, met in totaal 50.000 alternatieven.
Cover van de programmagids van Verbindingen/Jonctions 9. Verbindingen/Jontions 9 heeft als thema 'Deeltaal'. De gids bestaat uit drie delen, het eerste is de programma-informatie van het festival, het tweede een overzicht van alle biografiëen van de deelnemers en het derde is een taallijst bestaande uit 8505 talen (natuurlijke talen, dialecten, creools, programmeertalen, geconstrueerde talen).
Meer info:
www.constantvzw.com
(cover)
Publicatie in opdracht van het Piet Zwart Institute Fine Art Rotterdam (Anke Bangma, Steve Rushton, Florian Wüst), 280 pagina's.
Boekpresentatie
donderdag 24 november, 18.00 uur / Thursday November 24, 18.00hrs
Zaal De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam
Tentoonstelling Face Your World Stedelijk Lab in het SMCS Amsterdam.
In de Sandbergzaal van het Stedelijk Museum CS is een tijdelijke ontwerpstudio ingericht rondom de totstandkoming van het Voorlopig Ontwerp voor het toekomstige Staalmanpark in Amsterdam Slotervaart. Een multifunctioneel park dat onder begeleiding van beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk en architect Dennis Kaspori is ontworpen door jongeren en buurtbewoners.
In het Stedelijklab CS worden de plannen verder uitgewerkt en besproken. Zo zijn er drie expertmeetings over betrokkenheid van bewoners bij stedelijke ontwikkeling en wordt het Voorlopig Ontwerp in jongerenworkshops verder uitgewerkt.
Voor de publicatie:
Continue reading
Graphic design with Minke Themans of the exhibitions 'Water Cities' and 'Mare Nostrum' in Las Palmas Rotterdam. Both exhibitions are part of the 2nd International Architecture Biennale.
Continue reading
Voor meer projectinformatie zie www.faceyourworld.nl
Continue readingEen project van kunstenaar Rolf Engelen waarvoor hij twee jaar in de 'Landenbuurt' in Rotterdam West verbleef. Tijdens dit verblijf deed hij verschillende ingrepen in de buitenruimte van deze wijk, zie bijvoorbeeld ook het project 'Vrije Tijd'. Deze krant is zijn laatste ingreep, de bundeling en overzicht van alle projecten in de wijk. De vorm en het formaat zijn afgeleid van de bestaande buurtkrant 'Nieuws uit het Verre Westen'. Deze is doorontwikkeld tot een meer autonome publicatie. De krant is huis aan huis verspreid door de hele Landenbuurt.
Continue readingGids bij het afstuderen van de eerste zes studenten aan net Piet Zwart Institute, Media Design. Belangrijk hierbij was de ontwikkeling van een serie 'grafieken' (zwartwit) die een relatie aangaan met zowel de bijdrage van de zes studenten (magenta) als met media design.
Over the last few years ‘Free Libre and Open Source Software’ FLOSS, a form of collaborative software development has proven itself as a driving force of digital networks, especially the internet. Now this approach is beginning to open up new approaches in design and visual culture. This seminar will present clear information on this software and how it both challenges and provides new opportunities for media design.
Art and design work using computers can often get stuck in the use of the same old tools. One thing that FLOSS does is to allow for new ideas to become software on a much faster timescale and with less reliance on conforming to a ‘mass’ market. Learning design increasingly means learning to use the applications of a smaller and smaller amount of companies. FLOSS offers one possibility for escaping such a trap.
At the same time FLOSS itself could do with a good dose of design. Born as it is through the energy and imagination of software developers, FLOSS can in some cases fall behind in meeting the needs of users who aren’t also programmers. On the one hand this creates an important demand for greater technical literacy amongst users, but it also means that interfaces to, for instance, cultural practices, need creating.
The morning session will present an introduction to FLOSS software in design. The emphasis is on a realistic survey of the possibilities this way of working is opening up.
The afternoon will present a number of case studies. Artists and designers using FLOSS software will show and talk about the tools they work with, the culture of use of the software. Software developers will present their projects and open them up to questions and debate.
Confirmed speakers:
Morning session
Rishab Aiyer Ghosh - Economist and editor of FirstMonday, Maastricht; orbiten.org
Roger Teeuwen – Graphic Designer, Rotterdam
Afternoon session
Willi LeMaitre & Eric Rosenzweig – PlayList, software tools for collaborative video work, www.w----e.net
Graham Harwood - artist, London, speaking about The GIMP, image manipulation software scotoma.org
Erik Dooper - Open Source Software Lab, Amsterdam, will demo Scribus, SodiPodi and Inkscape. DTP and vector graphics applications. ossl.org
Kit Blake – Silva, content management system, Rotterdam; infrae.com
Jaromil - GNU/Linux developer, South Italy, currently resident at Montevideo, Amsterdam; Dynebolic, dyne.org
Artm Baguinski – V2_Lab, Rotterdam, presents V2_Jam, research on combining and integrating open source media software, lab.v2.nl
This seminar is jointly held by:
Media Design Research, Piet Zwart Institute, the institute for postgraduate studies and research of the Willem de Kooning Academy Hogeschool Rotterdam http://pzwart.wdka.hro.nl/
Interactive Media, Hogeschool van Amsterdam
V2_Organisation, Institute for the Unstable Media http://www.v2.nl/
Stream
This seminar will be streamed via http://www.v2.nl/live/
A seminar on Free, Libre and Open Source Software in Design
Date: Wednesday 19th May, 2004
Location: V2 Eendrachtstraat 10, Rotterdam
floss
World Wide Westwijk is een sociaal interactief portret van de Westwijk, Vlaardingen in ontwikkeling. De kijker wordt aan de hand van verschillende personen en objecten meegenomen in meerdere verhaallijnen. Doordat de ruimte waarin de objecten zich bevinden 'inrichtbaar' is, kan de kijker zijn/haar 'eigen' startruimte maken (klik en sleep!) waarin je telkens terugkeert na het bekijken van een film. Verder heeft de site een live-internettv gedeelte en een chatruimte. De website is gemaakt in samenwerking met Maurits de Bruijn, Peter Westenberg, Femke Snelting.
Het Nederlandse vervolg van het project 'Face Your World'. Een presentatie van een aangepast programma (nieuwe, Nederlandse beelden) in De Balie in Amsterdam. In De Balie wordt het programma voorgelegd aan testpannels; leerlingen van verschillende scholen en volwassenen. Met als doel het programma te verfijnen en aan te passen voor gebruik in lesprogramma's van middelbare scholen.
Poster bij het 'Digital Work seminar' georganiseerd door het Piet Zwart Institute en V2_. Belangrijk bij deze poster was de vertaling van de implicaties van digitaal werk zoals bijvoorbeeld telewerken, callcentra's etc. Het beeld is een verwijzing hierna, de verandering van de sociale structuren en de gevolgen hiervan. Als contrast hiermee de fysieke onderrand, waarbij je als kijker/lezer de mogelijkheid hebt een stuk van de poster af te scheuren als een notitie van het seminar en websiteadres, als referentie naar kamerverhuur/snel geld verdienen/uitzendbureau's etc. Het lettertype is ontwikkeld op basis van het belgische treinen-aanduidingssysteem, dezelfde structuur is gebruikt om een letter te ontwerpen die louter onderkasten heeft (in tegenstelling tot het orginele systeem, louter kapitalen) en tegelijkertijd de grenzen op te zoeken binnen het bestaande systeem.
Zie ook Typefaces; ANTWERP
Beste mensen van de landenbuurt,
hiermee brengen we u op de hoogte over de ontwikkelingen
rondom de klok aan de Prof. Poelslaan. Als u de voorkant van
deze kaart leest, begrijpt u onze zorg om de klok. Deze is
namelijk vogelvrij, want niemand wilde zich over haar
ontfermen. Voor een klok moet immers worden betaald.
Daarom wilden wij de klok verbijzonderen, er een beeld
van maken en haar veilig stellen voor de Landenbuurt.
Als sinds de jaren vijftig vormt de klok een belangrijke
markering in de buurt. De vormgeving van de standaardklok
is helder; er is sprake van een optimaal contrast (zwart/wit)
en de verlichting zorgt ’s avonds voor een goede leesbaarheid,
zelfs van grote afstand.
Nu blijkt echter, dat elke ingreep deze kwaliteit verstoort.
Door onze toevoegingen raakte de functie van de klok op
de achtergrond. Het werd een mooi beeld, maar een klok
is nu eenmaal een klok. En daarop moet je kunnen zien
hoe laat het is!
Daarom hebben we besloten de klok terug te brengen
in haar oorspronkelijke staat. We hebben bovendien
het Centrum Beeldende Kunst (CBK) bereid gevonden
de klok voor drie jaar te adopteren. Daarom is de klok
gerestaureerd, voorzien van satelietgestuurde uurwerken,
en zijn de wijzerplaten vervangen.
Ook heeft de klok nu een naam: VRIJE TIJD.
Met vriendelijke groet,
Rolf Engelen & Roger Teeuwen
Informatiemap Ma Media Design (buitenzijde), Piet Zwart Institute Rotterdam
Informatiemap Ma Fine Art (buitenzijde), Piet Zwart Institute Rotterdam
DE STRIP in de Westwijk in Vlaardingen is een voormalige winkelgalerij die is omgevorm tot een dynamisch cultureel gebied. Beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk werkt vanaf 1995 aan het project 'Until we meet again' in de Westwijk, waar DE STRIP uit voortgekomen is. Het project, dat anderhalf jaar gaat duren, probeert bewoners van de wijk te betrekken bij de periode van grote veranderingen die de wijk tot 2005 zal ondergaan. Vaste onderdelen van DE STRIP zijn Museum Boijmans Van Beuningen, Showroom MAMA, het Uit + Thuis videomagazijn, en twee ateliers die elke drie maanden ruimte bieden aan twee nieuwe kunstenaars.
Alle publiciteit is gebaseerd op een rigide grid waarbinnen alle soorten informatie en beelden een plek kunnen krijgen. Dit was een belangrijk uitgangspunt omdat ruimte bieden voor de hele STRIP een hoofdthema is. Verder zijn de tekeningen van Han Hoogerbrugge een vast onderdeel van de visuele stijl van DE STRIP.
Na de onthulling van 'VRIJE TIJD' werd al snel duidelijk dat de toevoeging van de lenticulaire achterplaten de leesbaarheid niet ten goede kwam. In eerste instantie nog toegeschreven aan niet werkende verlichting en daarna aan de de wijzerkleur of wijzergrootte. Maar al snel waren de geluiden in de wijk hoorbaar dat de tijd hun ontnomen was, hoewel de klok voor de ingreep niet werkte. Als makers raakten we in gesprek over de positie die je in moet nemen op het moment dat een beeld (ontwerp) niet voldoet aan de eisen die je er vooraf aan stelde. Waarbij ook de positie van Rolf Engelen in de Landenbuurt, zijn project liep daar nog langer door en hij wilde in zijn relatie met de buurt oprecht blijven, een rol speelde. We hebben het besluit genomen de klok in de orginele staat te laten terugbrengen en van de drie achterwanden drie klokken te maken waarvan er een in het buurtcentrum een plek krijgt, een in het CBK Rotterdam en een verkocht gaat worden. Overigens bleek het Citytech lastig uit te leggen dat de klok niet voldeet aan de gestelde eisen, "het is toch een mooi beeld?". Maar de beslissing de klok terug te brengen in de oude staat betekent niet dat het beeld mislukt is, de klok is veiliggesteld voor een periode van drie jaar waarin het CBK Rotterdam voor de kosten betaald: daarna is het aan de buurt verantwoordelijkheid te nemen.
Het beeld 'VRIJE TIJD', de stadsklok met lenticulaire achterplaten, bedekt met een wandklok als protest tegen de verminderde leesbaarheid van de klok.
'Something about/...iets over' is het begeleidende boek bij de kunstmanifestatie 'Something about Charlois/iets over Charlois', Rotterdam 2001/2003. Dit boek is in samenwerking met kunstenaar Kamiel Verschuren tot stand gekomen. Redactie en ontwerp waren bij dit project in veel gevallen een symbiose.
Het boek is in twee verhalen verdeeld; op de rechterpagina's het verhaal van de kunstmanifestatie (zwart/full color) en op de linkerpagina's een verhaal over Rotterdam Charlois (blauw). Dit met het idee een context te geven voor de lezer waar de kunstmanifestatie zich afspeelde. Charlois is in veel opzichten een onbekende plek, deze publicatie geeft inzicht in het verleden, heden en - misschien - toekomst.
Geïntresseerd? Bestel via:
Stichting 'Something about...'/ Kamiel Verschuren © 2003
c/o Stichting B.a.d
Talingstraat 5
3082 MG Rotterdam
010-4281020 (tel: Kamiel Verschuren)
email : kamiel@foundationbad.nl of info@wapke.nl
In het kader van Kleurrijke Wijken 2002-2004 vond van februari tot en met juni 2003 in Gorinchem het project Langs de Lijn plaats. Hierin ging Jeanne van Heeswijk (beeldend kunstenaar) op zoek naar de plaats van 'het spel' binnen verschillende (sub-)culturen in Gorinchem.
Voormalig sportveld 'De Toekomst' vormde samen met het karakteristieke kleedgebouw de centrale lokatie van het project. Vanuit dit kleedgebouw werden een serie radio-programma's uitgezonden over de rol van sport- en spelvormen binnen de hedendaagse cultuur. Verhalen van bewoners werden afgewisseld met verslagen van experts. De nieuwe lokale omroep van Gorinchem en Giesenlanden werd Lokaal FM gedoopt.
In het laatste weekeinde van mei werd op 'De Toekomst' het Tournament gehouden waar zeven verschillende spelen door veertien teams werden gespeeld. Al deze zeven spelen zijn gebaseerd op bestaande spelen, maar zijn door ingrepen in spelregels of vorm veranderd waardoor de nadruk van de spelen op communicatie ligt.
In samenwerking met Maurits de Bruijn.
Zie ook www.langsdelijn.net
Zie ook Lettertypen/Typefaces; SCORE
In .... is kunstenaar Rolf Engelen een project in de Landenbuurt waarbij hij zelf in de wijk zijn intrek nam, hij ging wonen in een pand dat in de toekomst gesloopt gaat worden. In de twee jaar die het project gaat duren gaat Rolf Engelen een aantal ingrepen in de wijk doen waarmee hij bepaalde beelden of structuren in de wijk aandacht wil geven. Dit project wordt ondersteund door het CBK Rotterdam en de deelgemeente Delfshaven.
Een van de dingen die hem opviel in de wijk was dat de openbare tijdsaanduiding (straatklok) op de hoek van de Engelsestraat en de Proffessor Poelslaan niet functioneerde, de tijd stond stil. Wat voor hem een aanleiding vormde om deze straatklok opnieuw te bekijken. Het bleek dat de gemeente in het kader van algemene privatiseringen ook de dienst 'Openbare Tijdsaanduiding' geprivatiseerd had en deze was overgegaan in een bedrijf, Citytech, die alle buitenreclame en openbare tijdsaanduidingen vanaf dat moment is gaan beheren. In feite zijn zij dus de eigenaren van alle stadsklokken in Rotterdam. En wanneer een stadsklok het begeeft dragen zij géén verantwoordelijkheid voor de reparatie ervan anders dan naar zichzelf. In het geval van de Landenbuurt zorgt dit systeem ervoor dat de tijd er al jaren stilstond.
Rolf Engelen vond het belangrijk dat de bewoners (waarvan hij er een van is) zelf de tijd weer in beweging konden zetten. In onze samenwerking hebben we gezocht naar een vertaling hiervan en zijn uitgekomen op zogenaamde 'Lenticulaire' techniek, onder andere bekend van 'Flippo's'; bij beweging zie twee of meer evrschillende beelden. Het leek ons interessant dat de lezer van de klok met zijn eigen beweging de tijd in beweging zet. Sta je stil staat de tijd ook stil, loop/fiets/rijd je in de auto voorbij dan gaat de tijd evenredig aan je snelheid sneller lopen. De tijd is de achterwand die bestaat uit verschillende radaren.
Simulatie lenticulaire 'effect' voor de openbare tijdsaanduiding in de Landenbuurt:
Voorzijde aankondigingskaart onthulling van het beeld 'VRIJE TIJD'.
Voorstel voor een uitnodiging-concept voor 'Pandpaulus', een
podium voor hedendaagse kunst in Schiedam. Belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van het voorstel was de contextualisering van het podium op een meer nationale schaal als een poging het bredere verband aan te geven waar 'Pandpaulus' in opereert. Dus niet alleen gemeentelijke schaal maar juist de regionale, nationale, mondiale schaal benadrukken.
Voorstel is niet verkozen omdat 'de uitvoering gezien het budget te complex en niet haalbaar werd geacht', maar werd wel beschreven als 'inspirerend en kritisch'.
SubEURbias is een project van de Academie van Bouwkunst Rotterdam, en heeft als centrale thema de voorstedelijke problematiek. Het project bestaat uit drie hoofdonderdelen; een lezing-en debatserie 'Architects Across Borders, een excursieserie en een workshop. Belangrijke kernwoorden bij de ontwikkeling van het logo waren; mobiliteit, centralisatie, hoogbouw, eenvormigheid, verbondenheid.
Door interne problemen zijn uiteindelijk alleen de uitnodiging voor lezing-en debatserie en de verschillende briefpapieren doorgegaan.
Een project van kunstenaar Noëlle Cuppens in London, Canada. Tijdens dit project zouden bomen en struiken 'ingepakt' worden in zes verschillend gekleurde jute-stoffen. Dit 'inpakken' is in Canada een gebruikelijk fenomeen om de bomen en struiken te beschermen tegen de winterkou, Noëlle Cuppens gebruikte deze aanleiding als basis voor haar project.
Het hier getoonde voorstel voor een publicatie is niet doorgegaan door het uitblijven van sponsorgelden voor dit project. Basis voor de publicatie was het logo van de stad London, een boom, letterlijk in te pakken en daarmee het beeld dat Noëlle Cuppens voor ogen had in de stad te representeren.
Godenzonen is een theatervoorstelling van Stichting MAP onder regie van Dave Schwab. Het stuk speelt zich af in Cuba ten tijde van het varkensbaai-incident. De twee zonen en dochter van de vermoorde president bevinden zich in een tweestrijd tussen rechtvaardigheid en eigenbelangen.
Voor het project ‘Van Vlinderbuurt tot Takkenwijk’ in Midden-Kralingen, een gebied dat na jarenlange grondsanering herontwikkeld werd, goot kunstenaar Rolf Engelen 1000 takjes af in brons, die de bewoners massaal bestelden om aan hun gevels te laten bevestigen. Engelens takjes zouden niet alleen mensen, maar ook de vogeltjes in Kralingen een kans moeten geven om zich thuis te voelen in het nieuwbouwgebied.
Flyer annex videobandhoes voor het Uit + Thuis videomagazijn.
Het Uit + THuis videomagazijn is een vast onderdeel van De Strip, door Peter Westenberg.
Zie ook De Strip
Zie ook Uit + Thuis videomagazijn
Een opdracht voor Jeanne van Heeswijk en Rolf Engelen om in de presentatieruimte van SKOR, De Inkijk, een zes weken durende presentatie te geven. In plaats hiervan besloten ze een boodschap op het dak te plaatsen. Met dakpannen werd ze de tekst 'druk druk drug' geschreven. In samenwerking werden de letters en hun positie ontwikkeld.
(Zie ook http://www.skor.nl/skor_nl/06_inkijk/inkijk_05/inkijk_05.htm)
In opdracht van CBK Dordrecht een posterserie voor een door de regio reizende artotheek.
Onderlaag en definitie van posities is vast, beschrijving en kleur verandert per uitgave.
i.s.m. bricolage scientifique, Felix Janssens